HSY muistuttaa, että jätteiden lajittelu on tärkeää myös jouluna. Alumiinivuoat ja tuikkukynttilöiden kuoret kuuluvat metallin keräykseen. Lahjapaperit ja risat joulukoristeet tulee laittaa sekajäteastiaan, rikkonaiset jouluvalot puolestaan sähkölaitekeräykseen. Ruokajätteestä saadaan biokaasua ja multaa, kun sen laittaa biojätteeseen.
Jouluna on hyvä muistaa myös jätteiden lajittelu. Alumiinivuoat, tuikkukynttilöiden kuoret sekä muut alumiiniroskat kuuluvat metallin keräykseen. Lahjapaperit tulee laittaa sekajätteeseen, jolloin niistä tuotetaan jätevoimalassa kaukolämpöä ja sähköä. Myös risat joulukoristeet, kuten joulupallot ja kimallenauhat sekä lasinen kynttilälyhty, kuuluvat sekajäteastiaan. Jätteen määrää voi vähentää suosimalla pitkäikäisiä koristeita, kestoastioita ja pakkaamattomia kynttilöitä.
– Moni ihmettelee, miksi lahjapaperit eivät kelpaa paperin- tai kartonginkeräykseen. Ne tulee laittaa sekajäteastiaan, koska ne ovat pinnoitettuja ja sisältävät paljon painovärejä, tarroja ja teippejä. Uudelleenkäytettävät lahjapussit ovat hyvä keino vähentää lahjapaperijätteen määrää, ohjeistaa HSY:n ympäristöasiantuntija Minna Partti.
Rikkoutuneet led-kynttilät ja valosarjat kuuluvat sähkölaitekeräykseen, ei sekajätteeseen.
– Konvehtirasioiden suklaista nautitaan lähes jokaisessa kodissa jouluna. Rasian pahvinen kuori tulee laittaa kartongin keräykseen. Rasian muovinen kääre ja suklaiden muovialusta kuuluvat muovipakkauksiin, Partti jatkaa.
Jouluna syntyy paljon pakkausjätettä, kun asukkaat tilaavat tavaraa verkkokaupasta ja pakkaavat lahjojaan. Kierrätyspisteiden ja kiinteistöjen jäteastioita on hyvä täyttää maltilla. Lahjapaperit ja -pakkaukset voivat odottaa hetken vaikka varastossa, jos jäteastiat ovat täynnä.
Pakkauslaatikot kannattaa tilan säästämiseksi litistää ennen keräysastiaan laittamista.
Jos uutena vuotena on käytössä vielä aikaisemmin ostettuja tinoja, on hyvä muistaa, että ne ovat vaarallista jätettä, sillä ne sisältävät runsaasti lyijyä. Käytetyt tinat tulee viedä maksutta HSY:n vaarallisten jätteiden konttiin tai Sortti-asemalle. Uudet, tänä vuonna ostetut lyijyttömät tinat kuuluvat metallinkeräykseen.
Lajittele ruokajäte biojätteeseen – näin siitä saadaan biokaasua ja multaa
Jouluna syntyvän ruokajätteen määrää voi helposti vähentää ostamalla jouluruokia kohtuudella. Jos joulun ruokia jää yli, ne voi tuunata uusiksi aterioiksi.
– Ruokajätettä syntyy todennäköisesti jonkin verran, joten on hyvä muistaa, että se tulee laittaa biojäteastiaan. Myös hyytyneen kinkunrasvan voi laittaa biojätteeseen. Tällöin se viedään Ämmässuon ekoteollisuuskeskukseen, jossa siitä saadaan biokaasua ja kompostimultaa, kertoo Partti.
Ruokajäte ja kinkunrasva eivät kuulu wc-pyttyyn, sillä viemärissä ne aiheuttavat tukoksia ja toimivat ravintona rotille. Nestemäisen rasvan voi laittaa tiiviissä pakkauksessa sekajätteeseen.
Vinkkejä joulun jätteiden lajitteluun löytyy HSY:n verkkosivuilta. Ohjeita jätteiden lajittelusta löytyy myös Jäteoppaasta.
Lähde: HSY